Αφεντικό, να ανέβω καναπέ;;

Είναι πολύ συχνή η ερώτηση που ακούω από τους ιδιοκτήτες σχετικά με το αν μπορούν να ανεβάσουν τον σκύλο τους στον καναπέ ή αν μπορούν να κοιμηθούν μαζί του στο κρεβάτι. Η απάντηση είναι όχι αλλά και ναι! Θα καταλάβεις τι εννοώ παρακάτω!

Ξεκινάμε λοιπόν από τον ερχομό του σκύλου στο σπίτι. Ειδικά τον πρώτο καιρό που μπαίνει στο σπίτι, (όσο είναι κουτάβι, ή αν πήρες σκύλο που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία δεν παίζει ρόλο) η απάντησή μου είναι όχι και μάλιστα κατηγορηματικό. Το πρώτο διάστημα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον σκύλο ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο σπίτι και να μπουν οι βάσεις και οι κανόνες για να μην έχουμε σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον. Το να ανεβαίνει σε ύψος και να ξαπλώνει (καναπές) και το να κοιμάται στο ίδιο επίπεδο με το αφεντικό του, του ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του και την θέση του μέσα στο σπίτι γενικότερα. Εξηγούμαι! Πες ότι ο σκύλος έχει μια τάση κυριαρχίας, ένα ιδιαίτερο ταπεραμέντο, μια επιθυμία βρε αδερφέ στο να κάνει κουμάντο. Αφήνοντάς τον ανεξέλεγκτο να “κατακτάει” πράγματα μέσα στο σπίτι, του το ενισχύεις και σταδιακά μπορεί να φτάσεις σε σημείο να είναι στο κρεβάτι σου, να πηγαίνεις να ξαπλώσεις και να σου γρυλλίζει! Μην γελάς, το έχω δει να συμβαίνει και πίστεψέ με δεν είναι καθόλου ευχάριστη κατάσταση! Οπότε, το παρκούρ στους καναπέδες, ο ύπνος στο κρεβάτι αγκαλίτσα και όλα αυτά είναι πράγματα που μέχρι να καταλάβει το αγαπημένο μας τετράποδο την θέση του στο σπίτι μας καλό είναι να αποφεύγονται!

Μα, θα μου πεις είναι πολύ καλός δεν θα το έκανε ποτέ κλπ κλπ! Θα σε ρωτήσω από την πλευρά μου.. “Και που το ξέρεις;;;;” Γιατί όλα τα κουταβάκια φαίνονται καλά και κάνουν πράγματα που σου φαίνονται αξιολάτρευτα αλλά δυστυχώς δεν καταλαβαίνεις ότι μπορεί να είναι ενδείξεις μελλοντικής προβληματικής συμπεριφοράς, αλλιώς δεν θα με έπαιρνες τηλέφωνο να σε βοηθήσω γιατί το σκυλάκι σου ξαφνικά θέλει να φάει όλο τον κόσμο! Τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά και από την μια μέρα στην άλλη. Για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως λοιπόν, άκουσέ με και μην αφήνεις τον σκύλο σου να ανεβαίνει όπου θέλει όποτε θέλει!

 Θα μαλακώσω τώρα λίγο και θα γίνω πιο διαλλακτική για να ξαναγίνουμε φίλοι! Αφού λοιπόν έχεις θέσει τις βάσεις της σχέσης σου με τον σκύλο και υπάρχει εμπιστοσύνη, σεβασμός, ξέρει ποιος είναι το αφεντικό του και είναι ο πιστός σου σύντροφος! Καταλαβαίνω ότι θέλεις ρε παιδί μου κι εσύ σαν άνθρωπος να έχεις μια πιο τρυφερή στιγμή με τον σκύλο σου, είτε επειδή νιώθεις μοναξιά και είναι ό,τι σου έχει απομείνει, είτε γιατί κάνει κρύο και θες να σε ζεστάνει, είτε γιατί θες να γεμίσεις τρίχες το κρεβάτι για να την σπάσεις στον δικό σου/δικιά σου, είτε γιατί βασικά θες να του δείξεις πόσο τον αγαπάς και έτσι σου αρέσει, δεν θα μου δώσεις λογαριασμό! Εκείνη την στιγμή λοιπόν δώσε μια ωραία και απλή εντολή και ανέβασέ τον όπου θες! Ξέρεις ποια είναι η λεπτομέρεια που έκανε την διαφορά; Ότι του το είπες εσύ! Δεν ανέβηκε μόνος του, ανέβηκε επειδή εσύ του το επέτρεψες! Και αυτό έχει τεράστια σημασία για το μυαλό του και για την σχέση σας! Και εσύ ικανοποιείς την ανάγκη σου για συντροφικότητα αλλά παράλληλα δεν μου χαλάς και την σχέση σου με τον σκύλο σου. Πίστεψέ με και για αυτόν θα είναι πολύ μεγαλύτερη η ικανοποίηση του ότι ανέβηκε στον καναπέ ας πούμε επειδή τον άφησες και θα το θεωρήσει σημαντικό σαν γεγονός, ενώ αν ανεβαίνει όποτε θέλει θα είναι γι αυτόν κάτι το εντελώς συνηθισμένο! Δώσε αξία στην στιγμή σου και θα είστε και οι δύο πολύ πιο ευτυχισμένοι!

 Θα ολοκληρώσω αποκαλύπτοντάς σου την δική μου κατάσταση σχετικά με το θέμα για να μην νομίζεις ότι είμαι και τόσο αυστηρή πάντα! Λατρεύω να κοιμάμαι με τον σκύλο μου, οπότε καταλαβαίνω εσένα που το νιώθεις. Ο κύριος λόγος που δεν το κάνω είναι γιατί δεν μπορώ τις τρίχες στα σεντόνια μου, οπότε καταλαβαίνω κι εσένα που δεν το θέλεις. Μια στο τόσο όμως θα υποκύψω στον πειρασμό και θα του πω να ανέβει.. Εκτός του ότι με κοιτάει με γουρλωμένα μάτια σαν να μου λέει “Αλήθεια τώρα, μπορώ να ανέβω κατάλαβα καλά;;;”, μόλις ανέβει ξαπλώνει κατευθείαν και κλείνει μάτια εννοώντας ότι “Μάνα με ανέβασες τώρα έχω ήδη κοιμηθεί, δεν γίνεται να αλλάξεις γνώμη”! Δεν υπάρχει λοιπόν σωστό και λάθος! Εσύ θα ζεις με τον σκύλο σου, εσύ βάζεις τους κανόνες στο σπίτι σου! Και σε έναν ισορροπημένο, εκπαιδευμένο σκύλο τίποτα απ΄ όσα αναφέραμε πιο πάνω δεν κάνει κακό! Σε έναν ισορροπημένο σκύλο!